Kennis opdoen en plezier tijdens Open Winddag Windpark Noordoostpolder

Zeker 300 belangstellenden zowel vanuit de omgeving als daarbuiten, bezochten vandaag Windpark Noordoostpolder en wind & energy experience 11BEAUFORT tijdens de landelijke Open Winddag. Onder leiding van gidsen van het windpark reden bussen op en neer tussen het windpark en het informatiecentrum. Bezoekers waren gekomen om de wind op de dijk zelf te ervaren en om het totale windpark en de windturbines op land en in het water van dichtbij te bekijken. Een bijzondere Open Winddag dit jaar omdat het windpark na bijna twintig jaar is voltooid. Voor de gelegenheid was het informatiecentrum vrij toegankelijk en konden bezoekers onder het genot van poffertjes en een drankje kennis opdoen over duurzaamheid, windenergie en de totstandkoming van Windpark Noordoostpolder. Kinderen konden op een speelse manier leren over de kracht van wind aan de hand van een speurtocht.

Mees (15) en Casper (14) waren met zijn tweeën uit Weesp gekomen. “Wij doen een schoolproject over energie en wilden het windpark en de windturbines weleens met eigen ogen zien. De grootte van de windturbines was echt spectaculair. We hebben veel informatie gekregen die we kunnen gebruiken voor ons project.”

Esther Scholtalberts uit Emmeloord is met haar gezin gekomen. “Wij rijden geregeld langs het windpark, dus ik ben wel nieuwsgierig en nu kunnen we dichterbij komen. Bovendien is het ook leerzaam voor de kinderen.”

Piet van der Sar uit Nagele: “Imposant vind ik de techniek die het mogelijk maakt om een gewicht van 700 ton naar boven te hijsen en het werk dat verzet is. Dat is ook wel kenmerkend voor de polder. Als eenmaal ergens de tanden in worden gezet, laten we niet meer los!”.

Windpark Noordoostpolder
In de jaren negentig ontstonden de plannen voor een windpark langs de dijken van het IJsselmeer. 100 lokale agrariërs en duurzaam energiebedrijf innogy sloegen de handen ineen en leverden een gezamenlijk plan in bij de gemeente Noordoostpolder. Anno 2017 is het plan werkelijkheid geworden en draait Windpark Noordoostpolder op volle toeren. Met 86 windturbines op het land en in het water langs de dijken van het IJsselmeer aan de westkant van de Noordoostpolder levert het windpark 1,4 miljard kWh duurzame elektriciteit. Dat is vergelijkbaar met stroom voor ruim 400.000 huishoudens. Windpark Noordoostpolder levert een substantiële bijdrage aan de doelen van het Energieakkoord en is daarmee een belangrijke duurzame energiebron voor Nederland.

Vorig bericht
Bezoek Windpark Noordoostpolder op de Open Winddag zaterdag 17 juni
Volgend bericht
Van der Hoeven opent Windpark Noordoostpolder

Related Posts

Niets gevonden.
keyboard_arrow_up