Financiering windmolens NOP Agrowind rond

Een bankenconsortium bestaande uit de Europese Investeringsbank, de Duitse KfW IPEX-Bank en Rabobank verstrekt een lening van in totaal 350 miljoen euro aan NOP Agrowind. NOP Agrowind bouwt hiermee 26 windmolens op land met een totaal vermogen van 195 MegaWatt. Deze windmolens maken deel uit van Windpark Noordoostpolder, dat met in totaal 86 windmolens het grootste windpark in Nederland wordt.

NOP Agrowind is een initiatief van agrariërs aan de Westermeerdijk en Noordermeerdijk in de Noordoostpolder. Zij investeren gezamenlijk in de bouw van 26 Enercon E-126 windmolens op hun land. De totale investering bedraagt circa 420 miljoen euro. De molens hebben een masthoogte van 135 meter, een rotordiameter van 127 meter en een geïnstalleerd vermogen van 7,5 Megawatt per stuk. De ontwikkeling van het windpark van NOP Agrowind begon in 1994. In het voorjaar van 2013 is de bouw van start gegaan met de aanleg van de benodigde infrastructuur, zoals wegen en kraanopstelplaatsen. Voor een groot aantal windmolens zijn de heipalen reeds geslagen. De eerste molen zal volgens planning vanaf september 2014 stroom produceren. De verwachting is dat het volledige project in 2016 is gerealiseerd.

Energieakkoord
De betrokken banken willen ontwikkeling en gebruik van duurzame energie stimuleren. Bij de investeringen in duurzame energieopwekking is er nadrukkelijk ook oog en oor voor de leef- en werkomgeving. NOP Agrowind geeft samen met de betrokken banken een duurzame impuls voor de regio en vervult een voorbeeldfunctie voor volgende windparken in Nederland. Volgens het Energie-akkoord wil Nederland in 2023 voor 10.5 GW aan windenergie beschikbaar hebben; op land is daarvoor een uitbreiding met 3,5 GW nodig is. De financiering van 26 windmolens van NOP Agrowind is opnieuw een betekenisvolle stap in de realisatie van deze doelstelling. In een gemiddeld windjaar zullen de molens van NOP Agrowind zo’n 180.000 huishoudens kunnen voorzien van elektriciteit. Eneco zal de stroom afnemen van NOP Agrowind.

Bankenconsortium
“Gebruik maken van het potentieel van windenergie verbetert de continuïteit van de energievoorziening en vermindert de uitstoot van broeikasgassen. De Europese Investeringsbank is verheugd om het NOP Agrowind project te ondersteunen als onderdeel van haar lange termijn strategie ter ondersteuning van investeringen in hernieuwbare energie in Nederland”, zegt Pim van Ballekom, vicepresident bij de Europese Investeringsbank en verantwoordelijk voor investeringen in Nederland.

KfW IPEX-Bank: “We opereren graag samen met Rabobank als Structuring Bank voor de financiering van deze echt Nederlandse toonaangevende windtransactie op land. We zijn zeer verheugd over afsluiten van deze financiering samen met de lokale agrariërs en met Enercon als windmolenleverancier in dit project.”

Rabobank werkt graag samen met klanten aan een duurzame toekomst. Mee-investeren in het grootste windmolenpark in Nederland past daar heel goed in. De initiatiefnemers van NOP Agrowind hebben van begin af aan gebruik gemaakt van de kennis en know how van de Rabobank. Jetze Kempenaar namens Rabobank Noordoostpolder-Urk: “De ontwikkeling van het Windpark Noordoostpolder is een lang proces geweest, waar we als bank vanaf het begin bij betrokken zijn geweest. Een traject dat de nodige uitdagingen gekend heeft, maar dankzij de lange adem van de lokale agrariërs, hun ondernemerschap en enorme inzet staat de handtekening nu onder de financiering van dit project.”

Wereldwijd heeft de bank inmiddels ervaring met de financiering van 40 duurzame energieprojecten. In Nederland zijn op dit moment diverse grote windprojecten in voorbereiding; Rabobank verwacht in drie van die projecten als financier een rol te kunnen spelen.”

NOP Agrowind bouwt 26 windmolens op het land langs de Noordermeerdijk en de Westermeerdijk in de Noordoostpolder. Deze molens maken onderdeel uit van Windpark Noordoostpolder, dat bestaat uit 86 windmolens op het land en in het water. Zie voor meer informatie www.nopagrowind.nl

Nadere informatie: NOP Agrowind – Janneke Wijnia-Lemstra
T: 06 57346265
E: jannekewijnia@nopagrowind.nl

Europese Investeringsbank – Richard Willis
T: +352 621555758
E: willis@eib.org

Rabobank Groep – Marie-Christine Reusken
T: 06 1311 2847
E: C.M.W.Reusken@rn.rabobank.nl

KfW IPEX-Bank – Thomas Krick (Communications Department)
T: +49 69 7431 8454
E: thomas.krick@kfw.de

Rabobank Noordoostpolder-Urk – Jetze Kempenaar (directievoorzitter)
T: (0527) 63 93 17
E: communicatie@noordoostpolder-urk.rabobank.nl

Vorig bericht
Windpark Westermeerwind biedt polder ruime mogelijkheden voor participatie
Volgend bericht
Bedrijvenbijeenkomst Windpark Westermeerwind goed bezocht

Related Posts

Niets gevonden.
keyboard_arrow_up