Lokaal consortium wint prijsvraag bezoekerscentrum Windpark Noordoostpolder

De prijsvraag die gemeente Noordoostpolder heeft uitgeschreven voor een bezoekerscentrum bij Windpark Noordoostpolder, is gewonnen door een lokaal consortium van bedrijven uit Emmeloord. Dat is vanmiddag bekend gemaakt. Het winnende ontwerp met de naam Wind Power Expo Center kenmerkt zich door een grote, draaiende windvaan. Het ontwerp van het Wind Power Expo Center wil de windkracht verbeelden en de verbinding zijn tussen water en polderland. De realisatie van het nieuwe bezoekerscentrum, dat voor 15 mei 2015 operationeel moet zijn, is nog wel afhankelijk van het rondkomen van de financiering en de exploitatie. 

Ik ben blij met deze prijswinnaar”, zegt wethouder Andries Poppe, “het ontwerp past prima bij de krachtige uitstraling van Windpark Noordoostpolder. Tijdens de bouwfase en in de jaren daarna trekt het windpark naar verwachting veel bezoekers. Noordoostpolder kan daarvan economisch en toeristisch/recreatief profiteren. Dat maakt een informatie- en bezoekerscentrum tot een logische keuze”.

Markante verschijning
We hebben gekozen voor een markant ontwerp: een grote draaibare windvaan van ongeveer 23 bij 9 meter”, licht Dirk Klaver van K4 Architecten het winnende ontwerp toe. “De windvaan is aan de voor- en achterzijde transparant gemaakt voor een goed uitzicht. De windvaan wordt op 11 meter boven het maaiveld geplaatst op mast nummer 10 van het huidig te ontmantelen windpark. In principe draait de windvaan zich voortdurend tegen de wind in. Met de overwegende windrichting betekent dat aan de ene zijde het zicht op het IJsselmeer en aan de andere zijde op het polderland met tulpen, aardappelen en al het goede wat de aarde in Noordoostpolder voortbrengt”, verduidelijkt Klaver.

De inzending van het consortium is als beste uit de bus gekomen van de 5 inzendingen. De gemeente besloot begin 2013 de prijsvraag te organiseren en werkte hierbij samen met de gemeente Urk. Behalve de beide gemeenten, hebben energieconcern RWE, Koepel Windenergie, Staatsbosbeheer, ASN Bank en evenementenondernemer Arjan van Dijk zitting in de jury gehad. Windpark Noordoostpolder is straks qua omvang en opbrengst een Europese koploper. De 86 molens leveren 1,4 miljard kWh duurzame energie. Dat is goed voor 400.000 huishoudens.

Vorig bericht
Eerste heipaal geslagen voor windmolens Noordermeerdijk
Volgend bericht
Aanpassing routes transporten richting Noordermeerdijk

Related Posts

Niets gevonden.
keyboard_arrow_up