Positieve uitspraak van Raad van State

Groen licht voor Windpark Noordoostpolder

Windpark Noordoostpolder kan worden gerealiseerd. Mei 2012 start de bouw van in totaal 86 windturbines langs de dijken van het IJsselmeer. De positieve uitspraak van de Raad van State van vandaag maakt dit mogelijk.

Voorzitter van Koepel Windenergie Noordoostpolder Janneke Wijnia-Lemstra reageert verheugd: “Ik ben blij met dit positieve nieuws en de zorgvuldige wegingen van de Raad van State. De Koepel is er trots op dat dit lokale initiatief nu ook gerealiseerd wordt. Dat heeft voor delen van het Windpark 18 jaar gevergd. Windpark Noordoostpolder is straks goed voor schone energie voor 400.000 huishoudens – een gebied zo groot als Flevoland, Friesland en een deel van Groningen. Het positieve besluit betekent dat we snel aan de slag kunnen. Volgens planning start de bouw in mei 2012. Windpark Noordoostpolder is in 2015 volledig in bedrijf en geeft vanaf dat moment Nederland nieuwe energie.”
Ook wethouder Andries Poppe van gemeente Noordoostpolder is blij met de uitspraak: “Dit is een belangrijke stap in het realiseren van veel meer duurzame energie. Het Windpark Noordoostpolder draagt bij aan de ambitie van de gemeente om duurzaam te zijn”. De wethouder feliciteert de ruim 100 lokale, met name agrarische ondernemers en RWE met dit resultaat. “Het windpark biedt ook veel kansen voor alle inwoners en ondernemers van de gemeenten Noordoostpolder, Lemmer en Urk. Ik ben er trots op dat het grootste windpark van Nederland hier wordt gebouwd. De gemeenteraad heeft er in 1998 voor gekozen de windturbines te concentreren op één plek om Noordoostpolder een mooi open gebied te laten blijven.”
Anne Bliek, gedeputeerde van Provincie Flevoland, is ook tevreden met het groene licht voor realisatie van Windpark Noordoostpolder. “Fantastisch dat alle inspanningen nu beloond zijn. Als het windpark straks gebouwd is, is Provincie Flevoland 90% zelfvoorzienend als het om schone energie gaat. Met dit besluit is aangetoond dat economie, ecologie en toerisme met elkaar verbonden kunnen worden en dat een grootschalig windpark goed kan worden ingepast in een Natura 2000 gebied.”

Windpark Noordoostpolder
Windpark Noordoostpolder bestaat uit 4 projecten: ‘Noordermeerdijk binnendijks’, ‘Westermeerdijk binnendijks’, ‘Westermeerdijk buitendijks en Noordermeerdijk buitendijks’ en ‘Zuidermeerdijk’. Op grond van het rijksinpassingsplan mogen er 26 turbines worden gebouwd bij de Noordermeerdijk, 52 bij de Westermeerdijk en 8 bij de Zuidermeerdijk.
De projecten hebben gezamenlijk vermogen hebben van ongeveer 430 Megawatt, waarmee volgens de ministers 400.000 huishoudens van elektriciteit kunnen worden voorzien. Windpark Noordoostpolder wordt hiermee het grootste windmolenpark van Nederland. Volgens de ministers draagt het bij aan de doelstelling van het kabinet op het gebied van duurzame energie.

Vorig bericht
Nieuwe website
Volgend bericht
Werkbezoek aan Noordoostpolder

Related Posts

Niets gevonden.
keyboard_arrow_up