Eneco vaste afnemer stroom Windpark Westermeerwind

Windpark Westermeerwind en energiebedrijf Eneco tekenden gisteren een langlopend afnamecontract voor duurzame stroom. Het houdt in dat Eneco over een periode van 15 jaar alle elektriciteit gaat afnemen van het grootste near shore windpark  van Nederland. Westermeerwind verzekert zich daarmee van een duurzame afnemer en Eneco kan daarmee meer klanten voorzien van stroom die wordt opgewekt door windmolens.

Windpark Westermeerwind wordt gebouwd in het water van het IJsselmeer langs de dijken van de Noordoostpolder en zal bestaan uit 48 windmolens van 3 MegaWatt elk. Het windpark wekt als het gereed is medio 2016 windstroom op voor zo’n 160.000 huishoudens. Inwoners van de Noordoostpolder, Urk en Lemsterland kunnen straks deelnemen in het windpark door de aankoop van aandelen of obligaties.

Westermeerwind is onderdeel van Windpark Noordoostpolder, dat in Nederland het grootste windpark op land wordt. Eerder sloot Eneco een vergelijkbaar akkoord met NOP Agrowind, een ander onderdeel van Windpark Noordoostpolder. Inclusief de vandaag gesloten overeenkomst met Westermeerwind B.V. neemt Eneco straks windstroom af van in totaal 74 van de 86 windmolens van Windpark Noordoostpolder. De 74 molens hebben een gezamenlijke capaciteit van 339 MegaWatt en zijn goed voor groene stroom voor zo’n 340.000* huishoudens. De overige 12 windmolens binnen Windpark Noordoostpolder zijn van RWE/Essent.

De overeenkomst met Westermeerwind is één van de grootste stroomafnamecontracten – ook wel Power Purchase Agreements (PPA’s) genoemd – met een windpark uit de geschiedenis van Eneco. Met de overeenkomst neemt het gecontracteerd windvermogen van Eneco met 144 MegaWatt toe. Ventolines, allround dienstverlener in de windenergiemarkt, heeft het contract namens Westermeerwind onderhandeld.

Eneco sluit niet alleen langlopende stroomafnamecontracten af met windparken, maar investeert ook zelf in windparken. Ruim 500 MegaWatt van Eneco’s gecontracteerde vermogen bestaat uit windvermogen dat in bezit is van Eneco, de rest bestaat uit stroomafnamecontracten.

*geschatte opbrengst: ruim 500 Gigawattuur voor Westermeerwind en 600 Gigawattuur voor NOP Agrowind.
Vorig bericht
Woensdagochtend plaatsing eerste rotorblad
Volgend bericht
Financiering Windpark Westermeerwind afgerond

Related Posts

Niets gevonden.
keyboard_arrow_up